Turvallisuuden, varastosuunnittelun ja logistiikan asiantuntijayritys

Koulutuksia, varastoinnin suunnittelua sekä työtä turvallisuuden parissa.

Kuljettajan ammattipätevyys – ammattipätevyyskortista, ammattipätevyyden perustasosta ja jatkokoulutuksista

Mitä ammattipätevyys tarkoittaa ja kenelle ammattipätevyyden jatkokoulutus on tarkoitettu? Mitä ammattipätevyyden kurssit ja jatkokoulutukset sisältävät ja miten ylipäätään saada ammattipätevyyskortti?

Kuljettajan ammattipätevyys osoitetaan erillisellä ammattipätevyyskortilla tai ajokortilla, jossa on erityisehto 95 merkintä. Kuljettajalle annetaan hänen ammattinsa kannalta tärkeää jatkokoulutusta ammattipätevyyden ylläpitämiseksi ja täydentämiseksi. Koulutusta annetaan ammattipätevyyden jatkokulutuksiin kuuluvista hyväksytyistä opetusohjelmista.

Ammattipätevyyskortti on todiste siitä, että henkilö on pitänyt ammattipätevyyttään ajan tasalla hänen alalleen suunnatuilla jatkokoulutuksilla. Kuljetusalalla on muistettava, että ajo-oikeus ja kuljettajan ammattipätevyys kulkevat rinnakkain, mutta ovat kaksi eri asiaa.

Järjestämme ammattipätevyyden perustasoa laajentavat jatkokoulutukset. Jatkokoulutuksena toteutettava ammattipätevyyskoulutus on tarkoitettu aiemmin ammatissa toimiville kuljettajille. Ammattipätevyyskoulutuksien tarkoitus on lisätä muun liikenteen, kuljettajien ja kuljetuksien turvallisuutta sekä vähentämää liikenteen ympäristövaikutuksia. Jatkokoulutuksella lisätään turvallisuutta ja jaksamista.

Koulutuksia käydään 5 vuoden jaksoissa ja pätevyyden uusinta on suoritettava ennen vanhan kortin vanhenemista.

Kuljettajan jatkokoulutus on 35 tuntia (7 h *5 koulutuspäivää), samoin kortin uusinnassa. Koulutukset voivat koostua teoria-, verkko tai ajo-opetuksesta tai näiden yhdistelmistä. Ammattipätevyyskoulutuksiksi käyvät vain Trafi:n hyväksymät koulutusohjelmat. Ammattipätevyyskoulutuksessa pakollisena koulutuksena on ennakoiva ajaminen. Muut neljä koulutusta ovat vapaasti valittavissa. Suosituksena on valita oman työnkuvan kannalta tärkeät ja hyödyllisimmät ammattipätevyyskoulutusohjelmat. Voit tiedustella meiltä myös lisää ammattipätevyyteen liittyvistä kursseista ja koulutuksista.

 

Työturvallisuus

Kaikki alat.

Trukkikortti

Teoria- ja käytännön koulutukset.

Ennakoiva ajaminen

Teoria- ja ratakoulutukset.

Ensiapukoulutus

Myös EA1 ja EA2 koulutukset.

Verkkokoulutukset

Osallistu milloin vain ja mistä vain.

Ammattipätevyys vs. ajo-oikeus

Ajo-oikeus

Moottorikäyttöiseen ajoneuvoon kuljettamiseen tarvitaan tämän luokkaa vastaava lupa – ajokortti. Lupa astuu voimaan, kun ajokortti on luovutettu tai todistus hyväksytystä kuljettajatutkinnosta on saatu.

Ammattipätevyys

Ne henkilöliikenteen linja-autonkuljettajat, jotka ovat suorittaneet ajo-oikeuden ennen 10.9.2008 ja tavaraliikenteen kuorma-autonkuljettajat, jotka ovat suorittaneet ajo-oikeutensa ennen 10.9.2009 eivät ole velvoitettuja suorittamaan perustason ammattipätevyyttä. Heille riittävä on jatkokoulutus eli 35 tuntia (7 h *5 koulutuspäivää). Koulutukset voivat koostua teoria-, verkko tai ajo-opetuksesta tai näiden yhdistelmistä. Ammattipätevyyskoulutukseksi käyvät ainoastaan Trafi:n hyväksymät koulutusohjelmat.

HUOM! Varmista ennen koulutukseen menoa, että koulutus on ammattipätevyyspäivä.

Sinun tulee saada 14 vuorokauden sisällä todistus suoritetusta jatkokoulutuspäivästä jokaisen jatkokoulutuspäivän jälkeen. Todistukset tulee säilyttää huolellisesti, jotta ammattipätevyyttä voidaan hakea. Todistus on hyödyllinen, jos koulutuspäivästä on kulunut vuosia ja merkintä ei jostakin syystä näy kuljettajatietopalvelussa, kun kuljettajan ammattipätevyyden hakemisen aika tulee. Hyväksytty koulutuskeskus huolehtii ammattipätevyysvelvoitteistaan, tietojen oikeellisuudesta ja vastaa niistä Trafille, joten vaadi todistus käydystä päivästä. Näin varmistut, että koulutus on varmasti ollut ammattipätevyyskoulutuksen tavoitteiden mukainen ja tietosi ja koulutuksesi on asianmukaisesti ilmoitettu rekisteriin.

Uuden todistuksen voi pyytää siitä koulutuskeskuksesta jossa koulutus on suoritettu. Todistuksen saa usein eri korvausta vastaan, meiltä uusi todistus maksaa postikuluineen 8 €. Omat koulutuspäivät voi myös tarkistaa Trafin:n sähköisessä palvelussa Trafin kuljettajatietopalvelu.

HUOM! Ammattipätevyyskortti tai merkintä haetaan 1.1.2016 alkaen liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta, asiointi paikka on Ajovarma Oy:n ammattiliikenteen palvelupiste.

Ensimmäinen ammattipätevyys astuu voimaan viimeisen ammattipätevyyspäivän päivämäärästä. Mikäli haet jatkoa voimassa olevalle ammattipätevyydellesi, voit tehdä sen 5 suoritetun jatkokoulutuspäivän jälkeen, aikaisintaan 6 kk ennen nykyisen lupasi päättymistä. Uusi ammattipätevyysjakso alkaa siis vasta, kun vanha lupa umpeutuu. Uusiminen kannattaa kuitenkin hoitaa ajoissa.

Ketä perustason ammattipätevyys koskee

Sinun tarvitsee hankkia perustason ammattipätevyys, jos

  • linja-auton ajo-oikeutesi on alkanut 10.9.2008 tai sen jälkeen
  • kuorma-auton ajo-oikeutesi on alkanut 10.9.2009 tai sen jälkeen

Perustason ammattipätevyyskoulutuksen suorittamisesta voi lukea lisää Trafin sivustolta » 

Hanki ammattipätevyys tutustumalla järjestämiimme ammattipätevyyskoulutuksiin.

Ota yhteyttä ja kysy lisää

Logisteam Oy

Vasikkatie 7

11710 RIIHIMÄKI

Y-tunnus: 1901158-6

Hannu Honkasalo

hannu.honkasalo@logisteam.fi

044 0400 844

Tanja Honkasalo

tanja.honkasalo@logisteam.fi

050 3262 405

Luotettava kumppani logo

Logisteam - turvallisuuden ja logistiikan moniosaaja
Copyright © 2023 Logisteam Oy